huizen

ISECK heeft de volgende panden in exploitatie

  • Hoogstraat 414, 5654 NK Eindhoven
  • Cyclamenstraat 11, 5644 KH Eindhoven
  • Blaarthemseweg 21, 5654 NR Eindhoven
  • Peter van Anrooylaan 80, 5654 MD Eindhoven

In elk pand van de 4 panden is een hoofdbewoner. Voor elk pand geldt dat de hoofdbewoner het initiatief neemt om tot enkele gemeenschappelijke activiteiten te komen (bijvoorbeeld de gezamenlijke maaltijden of een gezellige avond); de bewoners zijn bereid in de opzet mee te denken en aan de uitvoering deel te nemen. De taak van de hoofdbewoners omvat het toezicht houden op de Huisregels (inclusief 'Toevoegingen op de Huisregels', welke per huis verschillen) en het contact met het bestuur. Zij kunnen praatpaal zijn voor bewoners, maar hebben geen verantwoordelijkheid voor een of andere vorm van begeleiding.


Hoogstraat

Huize Hoogstraat ligt zoals de naam doet vermoeden met de voorkant aan de Hoogstraat en inderdaad met de achterkant aan de Laagstraat. Aangezien er slechts enkele huizen zijn in Eindhoven die dit voorrecht hebben is het zeker de moeite waard een bezoek te brengen aan nummer 414. Het pand is eigendom van de stichting ISECK, welke ook nog huizen onder beheer heeft aan de Cyclamenstraat, de Blaarthemseweg en de Peter van Anrooylaan. De panden zijn bedoeld als onderdak voor jonge christen studenten. De afstand die overbrugd moet worden om van de voordeur tot aan het hek achter in de tuin te lopen is aanzienlijk en brengt u dan ook langs een groot aantal opmerkelijke en aangename vertrekken en gebruiksvoorwerpen.

Om te beginnen loopt u de gang door en komt een prachtige kapstok en postbus tegen. Deze stukken houtwerk zijn nog van voor de oorlog en als u goed kijkt kunt u op de muur nog muurschilderingen vinden uit een veel oudere tijd. (Dit even om aan te geven waar de wortels van huize Hoogstraat liggen). Halverwege de gang kunt u rechtsaf slaan en komt u bij wat kamers en ook bij de kelder van het huis uit. Nu is daar sinds de vroegere dagen van het huis al een wijnrek aanwezig waar u werkelijk honderden flessen wijn kunt stallen. Uiteraard blijft het bij die mogelijkheid want de bewoners van dit huis zijn en blijven studenten en dus is hun keelgat groter dan hun portemonnee. Wat u wel kunt vinden in de kelder (vooral in de winter) zijn de tuinstoelen, met de daarbij behorende kussens. Dit laatste om het verblijf in de tuin gedurende de zomer maanden te veraangenamen, maar daarover straks meer.

Wanneer u de weg naar boven weer hebt gevonden en verder loopt richting de Laagstraat komt u terecht in de eetkamer.. De eetkamer is uitgerust met piano, dartbord en een kleine handvol koelkasten. Kortom geen gebrek aan vertier en voedsel. Voordat u zich naar de tuin begeeft, blikt u nog even naar binnen en ontdekt naast de eetkamer ook nog een woonkamer. Dit vertrek verdient wel even de nodige aandacht aangezien in de winter maanden het grootste deel van het sociale leven zich hier afspeelt. Natuurlijk heeft ook hier de tijd niet stil gestaan en kunt u neerstrijken op een bank en een gesprek beginnen met een van de huisgenoten, of genieten van een film.

U hebt vandaag nog meer te doen, dus vervolgt u uw weg richting de Laagstraat; u treedt de tuin binnen.

De tuin van de Hoogstraat is net als de meeste onderdelen van de Hoogstraat een plaats waar genoten wordt van het leven. Op de Hoogstraat is het leefpatroon van de bewoners over het algemeen dan ook iets rustiger dan de gemiddelde burger en ervaart men de typische Bourgondische levenshouding die men in het mooie Brabant kan vinden. Om een korte impressie te geven van het leven in de tuin gedurende de zomermaanden volgt hier een kort citaat uit een brief van een van de bewoners aan een vriend die overweegt in Eindhoven te gaan studeren.

"De zomerdagen worden op de Hoogstraat negen van de tien keer begonnen met een ontbijt op een ligstoel in de tuin en afhankelijk van het aantal colleges wordt deze tijd in de tuin verlengd met een ruim aantal uren. Er gaan zelfs dagen voorbij dat men tussen het opkomen en het ondergaan van de zon zijn of haar tuinstoel niet hoeft te verlaten (dit kan inderdaad ook gevolgen hebben voor het aantal behaalde studiepunten). Uiteraard wordt er bij dit alles gedacht aan voedsel, in de vorm van een lekkere BBQ."

U bent nu dus op de hoogte van het leven in de tuin en vervolgt rustig uw gang naar het hek, aan het einde van de tuin. U komt in de Laagstraat aan en bent weer terug in de harde en meedogenloze maatschappij van ons kikkerlandje...

U loopt de straat uit en vraagt zich af of het werkelijkheid was wat u mee hebt gemaakt in de afgelopen paar uur of dat het een droom was. En sterker nog: "Als het geen droom was, hoe zult u dan zeker weten dat het de volgende net zo mooi is als het vandaag was"?

Nu hoeft u zich over dat laatste niet druk te maken want Hoogstraat 414 is nog altijd in handen van 12 uitgelaten ex-pubers die, naar 1 Thess 5:21 "alles beproeven en het goede daarin behouden". Zij worden hierbij bijgestaan door oud-bewoners die te pas en te onpas aan komen waaien. Een van de gelegenheden waar er zeker een aantal oud-bewoners aanwezig is is de kerstmaaltijd, welke meestal ergens in het voorjaar gehouden wordt. Bij de afgelopen kerstmaaltijd waren er zelfs 2 kerstbomen aanwezig, één verticaal en één horizontaal.

Wilt u langs komen voor een lekker bakkie, een goede film of zomaar, schroom dan niet binnen te treden; u kent nu immers de weg. U zult dan zeker hartelijk onthaald worden door een bewoner.


Achterhuis


Het achterhuis is het huis aan de Peter van Anrooylaan. We zijn er trots op dat we ons huis HET ACHTERHUIS mogen noemen en niet zomaar de straat als naam gebruiken. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden is het achterhuis het huis achter het voorhuis. Dit klinkt nog vrij ingewikkeld dus hier volgt een rondleiding door het huis. Wie aan de voorkant aan de Blaarthemseweg bij het voorhuis aanbelt kan het huis doorlopen en komt dan op een klein binnenpleintje. Via dat binnenpleintje kan men naar het achterhuis. Daar stapt men binnen in een hele grote ruime gang. Aan die gang zitten 4 kamers en de keuken en woonkamer. Ook bevind zich hier een wc, een douche en staan hier de droger en de wasmachine. Loopt men verder door de gang dan kan men tussen 2 wegen kiezen. Namelijk of de weg direct weer naar buiten door de voordeur van het Achterhuis of de trap naar boven. Waar nog eens 5 kamers zijn. Bovendien bevind zich hier een grote badkamer. Hierin zit niet alleen een wc, een wastafel en een douche. Nee, ook staan hier nog eens een koelkast en een diepvries zodat iedereen zijn voedsel koud en vers kan bewaren. Over de douche gesproken, dit is de mooiste douche van alle studentenhuizen! Het is namelijk een ‘rain shower’. Er zijn drie verschillende manieren om in deze douche te relaxen. Als eerste kan men douchen met behulp van een slang. Daarnaast zit er in het plafond een ingebouwde grote sproeikop. Als laatste is er voor de echte studenten een bankje waarop men plaats kan nemen en met een paar massagestralen in de rug heerlijk kan relaxen.

In ons huis zijn verschillende studentenverenigingen vertegenwoordigd. Zo zitten er mensen van Emet Qenee (C.S.F.R.) en Ichthus. Ook zijn er mensen die lid zijn van een niet-christelijke studentenvereniging of die helemaal geen lid zijn van een vereniging.

Een groot voordeel van dit huis is de gezelligheid en sociale contacten met het Voorhuis. Soms wordt er samen gegeten en ook worden er samen activiteiten gehouden. Zo is er ieder jaar een Sinterklaasfeest, een Kerstdiner en als extra een barbecue.

Het Achterhuis, een rustig en gezellig huis. Waar niet alleen veel ruimte is voor gezelligheid, maar waar men door de ruime opzet ook veel privacy heeft. 


Het Voorhuis


Ik kan hier nu beginnen te zeggen dat het Voorhuis het leukste huis van ISECK is. Dat ligt echter helemaal aan persoonlijke voorkeur. Wat wel gezegd mag worden is dat het Voorhuis het mooiste huis is.  Het adres is de Blaarthemseweg 21. Het is een mooi rijtjes huis in Gestel. De ruime kamers, zeer grote woonkamer en prima faciliteiten geven een huiselijke sfeer. Je zou het zelfs burgerlijk kunnen noemen. . Het echte studentencultuurtje ontbreekt af en toe wel, het is echter altijd gezellig.  Het huis erachter is het Achterhuis, ook een huis van Iseck. Als je binnen komt is voor je gelijk een badkamer met een douche en een bad en rechts een wc. Als je dan naar links gaat kom je in de woonkamer en de keuken. Hier eten we s ’avonds meestal gezamenlijk met kaarslicht. Ook zit er naast de woonkamer nog een kamer. Er staan ook nog twee banken en een tv. In de woonkamer hangen altijd vlaggetjes. Ook is er een mooie tropische poster waardoor we ons altijd op vakantie voelen. We hebben ook niet te vergeten de keuken. Het is best een aardig grote keuken alleen een beetje aan de oude kant, maar er worden altijd prima tosti’s gebakken in het daarvoor aanwezige tostiapparaat en de meeste apparatuur doet het nog. Verder zit er naast de keuken ook nog een ruimte waar de wasmachine staat en de droger. Dan kan je ook met de deur naar buiten en daar kom je op een binnenplaatsje waar alle fietsen staan  van het Voor- en Achterhuis. Als je weer  terug gaat naar de gang kan je de trap op naar boven,  er zijn vier kamers en een wc. Dan kan je nog verder naar de zolder waar zich ook nog 3 kamers bevinden. En daar is een douche met een wastafel. Net als in alle andere Iseck huizen zitten hier veel mensen die lid zijn van Ichtus of andere christelijke studentenverenigingen. Ook hebben we veel contact met het Achterhuis, we hebben bijvoorbeeld het kerstdiner.  We hebben één keer per jaar een grote schoonmaak waar we allemaal aan meedoen. Kortom het Voorhuis is een heel gezellig huis met leuke mensen. Als je graag wat meer op je kamer zit is dat geen probleem. Maar als je even wat gezelligs wilt zijn er vaak mensen die met je meedoen! De woonkamer is het decor van vele legendarische borrelavonden. De geluidsinstallatie staat dan vaak aan.In de afsluiting van dit stuk mag vooral geen uitnodiging ontbreken om langs te komen, we zullen je graag ontvangen om te praten, te borrelen, een filmpje te kijken, een spelletje te spelen. 

Cyclamenstaat

Tegenover het huis ligt een parkje en aan de achterkant van het huis zit de AH en is er een bushalte "perfecte plek dus". Je kan via de voordeur naar binnen of via een poort naar de achtertuin toe, hier staan onze fietsen. Op de begane grond is één kamer, een toilet, een bijkeuken en zijn de gezamenlijke woonkamer en de keuken. De keuken wordt uiteraard gebruikt om te koken en in de bijkeuken staat onder andere onze wasmachine. In de woonkamer hebben we een zithoek met banken en een tv, maar ook een eethoek; hier eten we elke avond met de mensen die thuis zijn. Daarnaast wordt de woonkamer gebruikt voor kringavonden van studentenverenigingen, gezellige avonden, om koffie te drinken, of om gewoon te zitten. 

Op de eerste verdieping zijn vier kamers, een douche, een toilet en een washok; hier hangen we de was op, staat een strijkplank en een printer en is een deur met toegang tot het dakterras.

Op de tweede verdieping zijn nog drie kamers. In totaal wonen er dus acht mensen in dit huis.

Er wonen mannen en vrouwen, TU studenten en Fontys studenten, sommigen zijn lid van een studentenvereniging (Emet Qenee/ Ichtus) en sommigen niet. Er is ruimte voor gezelligheid en om dingen samen te doen, maar je hebt ook genoeg privacy voor als je liever wat meer op jezelf bent.